Wanneer u op het punt staat een nieuw huis te kopen, wil u natuurlijk er zeker van zijn dat u ook echt een goede aankoop doet. Naast de bezichtigingen die u zelf doet en eventueel met een aankoopmakelaar is het ook aan te raden om een bouwkundige keuring te laten doen.
Is een bouwkundige keuring verplicht?
Nee, meestal is het niet verplicht om bij de aankoop van een nieuwe woning een bouwkundige keuring te laten doen. Maar met een bouwkundige keuring kan u zichzelf wel een hoop ellende besparen. Een bouwkundige keuring kan namelijk verborgen gebreken zichtbaar maken en geeft ook een beter beeld van de waarde van een huis. Let wel op; wanneer u een woning met nationale hypotheek garantie (NHG) wil aanvragen dan is een bouwkundige keuring wel verplicht. Houdt hier dus rekening mee bij de aankoop van een huis.
Wanneer kan een bouwkundige keuring wel verplicht zijn?
- Wanneer de renovatiekosten minstens 10% van de verkoopwaarde bedragen.
- Als er uit het taxatierapport geadviseerd wordt een bouwkundige keuring te doen.
- Wanneer een woning van voor 1940 nog niet eerder gerenoveerd is.
Kan een bouwkundige keuring een ontbindende voorwaarde zijn?
Wanneer u een bouwkundige keuring laat uitvoeren dan kan u bij de aankoop aangeven dat de uitkomst van de bouwkundige keuring een ontbindende voorwaarde kan zijn. Wanneer er na een bouwkundige keuring blijkt dat de kosten van de gebreken en het achterstallig onderhoud hoger zijn dan is afgesproken dan kan de kopende partij de overeenkomst ontbinden wanneer dit als ontbindende voorwaarde is opgenomen. Ondanks dat het uitvoeren van een bouwkundige keuring niet verplicht is, is het sinds 2018 wel verplicht deze als ontbindende voorwaarde in het koopcontract op te nemen. De koper en verkoper kunnen echter zelf bepalen of de keuring ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd of niet.
Zijn de kosten van een bouwkundige keuring aftrekbaar voor de belasting?
Ja, de kosten van een bouwkundige keuring zijn aftrekbaar van de belasting als het rapport aangevraagd wordt bij aankoop, verbetering of onderhoud van een woning. In de meeste gevallen kunt u de kosten voor een bouwkundige keuring aftrekken van de belasting. Een mooie meevaller dus!
Een bouwkundige keuring voor of na bod laten doen?
Dit is een lastige vraag in de huidige huizenmarkt. Het liefst raden wij aan om een bouwkundige keuring voor het uitbrengen van een bod te laten doen. Immers; na uitkomst van de keuring weet u beter wat de echte waarde van een woning is. Echter, in deze gekte op de huizenmarkt wordt u misschien telkens overboden en als u voor elke woning waarop u biedt een keuring moet aanvragen dan gaat dat ook in de papieren lopen. U kunt er ook voor kiezen om tijdens de onderhandelingen een keuring te laten doen, zo staat u sterker in uw schoenen als de verkopende partij onrealistisch hoog zit. En zoals eerder beschreven is, kunt u ook nog gebruik maken van de bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde mocht deze echt tegenvallen.
Bent u nog op zoek naar een partij voor het uitvoeren van een bouwkundige keuring? In dat geval raden wij u de specialisten van Homekeur aan!